Bändi

“Tämä bändi on neljä kehitysvammasta keski-ikästä miestä jotka soittaa tietenkin suomalaista punkkia.”- Sami Helle, PKN

Pertti Kurikan Nimipäivät on vuonna 2009 perustettu punk-yhtye, joka on saanut alkunsa Lyhty ry:n järjestämässä kehitysvammaisille suunnatussa kulttuurityöpajassa. Bändin nokkamies Pertti Kurikka kirjoittaa bändin sanoitukset yhdessä Kari Aallon (laulu) kanssa, säveltää kappaleet ja soittaa kitaraa. Pertin ja Karin lisäksi bändiin kuuluu Sami Helle (basso) ja Toni Välitalo (rummut).

”Pertti kovan liiton punkkarina rupes soittamaan punkkia ja sit Pertillä oli nimipäivä ja Pertti halusi bändin jonka nimi olisi Pertti Kurikan Nimipäivät.”– Kari Aalto, PKN

Pertin mukaan bändin suurimpia vaikutteita ovat viime vuosituhannen lopun kotimaiset punk-bändit kuten Karanteeni, Kollaa Kestää, Ratsia, Sensuuri, Ypö-Viis ja Pelle Miljoona. Yhtyeen sanoitukset käsittelevät kaikkea mahdollista yhteiskunnan epäkohdista aina epämiellyttäviin jalkahoitoihin asti.

Bändi nousi kulttimaineeseen jo ensimmäisellä demollaan Kallioon. Bändin EP Ei yhteiskunta yhtä miestä kaipaa ilmestyi vuonna 2010, ja se myytiin loppuun lähes saman tien. Levy on julkaistu myös Saksassa. Muita bändin julkaisuja ovat c-kasetilla ilmestynyt maxi-single Päättäjä on pettäjä (2011) sekä Osaa eläimetkin pieree vinyyli-EP (2011).

PKN on ollut kysytty bändi myös ulkomailla; Suomen lisäksi yhtye on kiertänyt Saksassa, ja syksyllä 2012 bändi toteuttaa kiertueen Norjassa.

”Noo keikkaelämä on ollu mulle kauheen ihana asia ja yllätys et kaikki on digannu meitä et “hei noi bändit soittaa helvetin hyvin et niinku”, sit me niinku laitettiin biisiä menemään ja ne tykkäs meiän bändistä kovasti.”– Pertti Kurikka, PKN

Bändistä on tehty Kovasikajuttu–niminen dokumenttielokuva, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa keväällä 2012. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaaman Kovasikajutun lisäksi PKN on esiintynyt myös vuonna 2010 valmistuneessa, Pekka Karjalaisen ohjaamassa elokuvassa Vähän kunnioitusta.

”Leffa (Kovasikajuttu) kertoo Pertti Kurikan Nimipäivistä… eli yhdestä keharista joka laulaa punkkia ja kolmesta keharista jotka soittaa punkkia. Se kannattaa käydä kattomassa ja miettii et kannattaako kehareita vihata vai kannattaako niitä rakastaa ja kunnioittaa.”– Kari Aalto, PKN
”(Bändi) tuskin valloittaa maailmaa, mutta saa aikaiseksi jotain paljon tärkeämpää.”- Sami Tenkanen, Radio Rock